Search
  • Anna PT

Walk the talk


ALLA fattar att om man vill ha en drömkropp (vad det nu innebär för dig) så kommer det inte att ske över en natt. Det kommer att ta tid för att bygga ett mästerverk. Alla fattar att det inte går att bara drömma om det - jobbet måste göras. Alla vet att om du inte gör jobbet så kommer inte heller resultaten. Eller … de flesta vet detta i alla fall.

ALLA verkar inte tänka detsamma gällande vår hjärna och vårt psyke. Ändå är det i stort sett samma sak - du KAN bygga lyckliga vanor som ger lyckliga känslor. Det kommer inte att ske över en natt, men det kommer att ske om du vill. Det går inte att bara drömma om dessa lyckliga vanor. Du behöver göra det som ska göras för att det ska bli någon skillnad.

Likheten mellan att bygga en stark kropp och att bygga ett strakt psyke är påtagliga. Vi vet bara lite mer om kropp hittills och därför känns det mer självklart. Men tänk så här; Tränar du ofta med tunga vikter så kommer du bli stark. Är du ofta ute och springer så kommer du bli bra på just detta. Det är tom en regel inom fysisk träning; SAID - Specific Adaptation to Imposed Demand. Vi blir bra på det vi tränar på.


Vad tränar du mycket på psykiskt? Tränar du tex på att göra tvärtom när våra energibesparande delar av hjärnan säger sitt? Har du tom framgångsrika rutiner för detta? Eller tränar du mycket på att hitta bra ursäkter? Som känns bra för stunden? Oavsett vilket du tränar mest på, så är du bäst på det, och har även resultaten därefter. Men hey - lätt hänt. Vårt hjärna är energisnål sedan urminnes tider, för att ”rädda livet på oss”. Så du har en välvillig, starkt och livsduglig hjärna.


Hjärnan och därmed kroppen styrs av signalsubstanser. Vissa gör att vi mår gott - andra att vi mår dåligt. Alla har sin viktiga funktion och är av godo. Hur du använder dessa substanser är dock upp till dig. Det som är jobbigt på kort sikt är ofta bra på lång sikt. Och vice versa. För att kunna bygga bra vanor behöver du kunskap om hur de fungerar och när du ska ”göra som det känns” samt när du ska ”göra tvärtemot”. Det låter kanske avancerat, men det är faktiskt inte det. DU behöver ”bara” bestämma dig. Och sedan GÖRA! Så - vad vill du bygga? 🖤 #pepp #minset #neuroscie15 views0 comments

Recent Posts

See All