Search
  • Anna PT

Proffstips från soffan
För några år sedan blev vi uttagna att arbeta som naprapater vid världsmästerskapen i Marin femkamp. För en som är svag för (vältränade) män i uniform, var det som julafton... I alla fall. De tävlade i fem olika grenar och en av dessa var hinderbana. Vid stod och såg på en hel dag hur de med blandad framgång tog sig an banan och dess hinder. Det tycktes löjligt lätt från där vi stod, att räkna ut hur man skulle klara banan på bästa sätt. Vi tog oss därför friheten att kommentera och oja oss över de som inte klarade banan särskilt bra.


När dagen var slut och alla deltagare var omhändertagna på våra bänkar, gick vi ner till tävlingsarenan och tittade lite närmare på hinderbanan. Det var lockande att köra ett varv. Vi hade ju tittat hela dagen och var övertygade om hur lätt och enkelt det skulle gå.


Redan vid första hindret, som var ett bord i hjässhöjd att ta sig upp på, över och förbi, stod det klart att detta INTE var så enkelt som det sett ut. Repställningen var inte alls, som man kunde tro, en barnlek, utan istället hisnande hög och jätteläskig. Med svansen mellan benen gick vi därifrån, mycket upplysta och klart mer verklighetsförankrade.


Kan ni känna igen det där? När man sitter i soffan och tittar på sport? Eller Gladiatorerna? Eller Mästarnas mästare? Det kan verka så lätt och enkelt. Man kan få för sig att "det där skulle jag klara så himla mycket bättre än dem..."


Ungefär så tycker jag att det är med föräldraskap. Innan jag hade barn, var jag rätt säker på hur jag skulle göra och hur inte. Vad jag skulle stå för och tillåta, och vad inte. Jag visste hur jag skulle handla och hur mina barn skulle bli. Trodde jag.... När man sen står mitt uppe i föräldraskapet, är det som att starten för alla grenarna gått samtidigt, det vimlar av mästare och gladiatorer och alla hinder och utmaningar är mycket större och mer komplicerade än man nånsin föreställt sig. Många av utmaningarna har jag aldrig sett förut eller ens hört talas om.


Kanske är det samma sak med vården? Och andra stora, statliga myndigheter. Det är så lätt att tycka till utifrån. Se vad som inte funkar och vad man skulle göra istället. Men i själva verket är det nog allt annat än enkelt. Vore det enkelt, hade man väl redan fixat det?


/ Anna PT

133 views0 comments

Recent Posts

See All