Search
  • Anna PT

En vecka som enarmad bandit

Det är lördag morgon. Klockan har passerat 10 och det är en veckan sen jag bröt nyckelbenet. Förutom att jag svor några gånger där i diket, av irritation och frustration över vad ett brutet nyckelben ställer till med i arbetsliv, träningsplaner och vardag, så har jag faktiskt varken kännt mig ledsen, arg eller besviken - bara tacksam. Tacksam över att det i övrigt gick så bra. Tacksam över hur bra det ändå går att hantera detaa tillstånd. Tacksam över den vård vi har i Sverige och det system som gör att vi dessutom kan vara sjukskrivna och få ersättning under tiden vi är borta från från arbete. Det är egentligen helt otroligt.Under veckan som gått har jag upptäckt en massa nya saker om hur det är att bara ha en hand och arm att bruka. Det kanske låter helt knäppt, men jag är glad över erfarenheten. Kanske för att jag har en stark tro på att allt snart är läkt och bra igen. Hade väl varit annorlunda om jag blivit av med en arm för alltid. Men i alla fall. Det är en JÄKLA massa saker man behöver två armar till. Och det är en himla massa saker man för vana använder sin dominanta arm och hand till; i mitt fall höger. Så här är mina upptäckter och erfarenheter av en enarmad vecka. I punktform.


- Man kan alltså gå omkring med ett brutet ben utan att det gör särskilt ont. Så länge man inte rör sig så att benpiporna krashar mot varandra. Fast inte heller det gör förfärligt ont - det är mest lite äckligt.


- Sätta upp håret i en tofs kräver två händer. Har jag aldrig tänkt på.


- Däremot kan man tvätta håret, raka benen (men ej armhålorna) samt göra hudvård i ansiktet med en hand.


- Man kan bli stolt som en treåring och komma er i köket och triumfera med att "Jag har klätt på mig, sminkat mig och satt i örhängen själv!"


- Köra bil med bara en vänsterarm GÅR om man har automat, men det är ju så klart inte vettigt.


- Längtan efter att få sova på sidan, på mage, på nåt annat sätt än stilla på rygg, är stor och stark.


- Om man tar av mitellan så hänger hela armen och skuldran nu enbart i muskler och fästen, och det är ett träningspass att hålla upp tyngden på det viset.

- Det finns en hel del träning man faktiskt KAN göra trots att nyckelbenet är av. Nu har jag vilat i en vecka och mest legat / sovit i soffan. Nu är jag sjukt nyfiken på hur ett träningsprogram skulle kunna se ut och kännas?


- Varför gör man inte mer saker med vänster han egentligen? Jag vet - bekvämligheten. Men ändå. Det är ju positivt för hjärnan att träna in nya saker och att använda vänster är ett enkelt sätt att hålla hjärnan på alerten.


- Det var det. Det är rätt jobbigt och tröttsamt att använda dator med, för antingen ska jag peta ner all text med enbart vänster pekfinger. Eller så ska jag skriva med båda och blir då helt slut i höger axel, arm och skuldra.


Tack för alla fina kommentarer ni skickat. Tack för all omtanke och fina ord. Tack!

759 views0 comments

Recent Posts

See All